Siirry suoraan sisältöön

Apua – verotarkastus!

  • tehnyt

Toimiessani aikaisemmin verotarkastajana kävi välillä niin hassusti, että asiakas puhelimen päässä kuulosti säikähtäneeltä, kun ilmoitin verotarkastuksesta. Asiani ehkä kalskahti korvaan kovin ikävältä, erityisesti jos asiakkaalla ei ollut tarkastuksesta sen tarkempaa tietoa. Varsin usein asiakas kysyi:

”Miksi juuri minun yhtiööni nyt tehdään verotarkastus – eikö teillä olisi pahempiakin kohteita?”

Säikähdystä lievitti onneksi, kun asiakas sai lisätietoa. Oli hyvä selvittää, että teemme tarkastuksia ihan kaikenlaisiin yrityksiin sekä kertoa, mistä vero.fi:stä löytyy infoa tästä aiheesta. Emme siis tee tarkastuksia vain niihin yrityksiin, joista on epäilys että veroja ei olisi maksettu oikein.

Verotarkastus on usein myös mainio väline selvittää eri toimialojen verotuksellisia tulkintakysymyksiä ja antaa asiakkaalle paikan päällä ohjausta. Verotarkastuksella myös korjataan virheitä, joiden seurauksena asiakas on päätynyt maksamaan veroa liikaa.

Valitettavasti verotarkastuksesta on oikein toimivillekin yrityksille hieman vaivaa.

Yritys joutuu verotarkastuksen yhteydessä käyttämään aikaa siihen, että toimittaa tarkastajille kirjanpito- ja muut tarvittavat dokumentit ja käy yrityksen asioita läpi verotarkastuksen alku- ja loppupalavereissa.

Usein verotarkastajat myös tutustuvat yrityksen toimitiloihin, ja välillä joudutaan selvittämään asioita myös kirjanpitäjän kanssa, jotta kinkkisiin kysymyksiin saadaan kunnon vastaus. Yritämme kuitenkin toimia niin, että oikein toimivia yrityksiä vaivataan mahdollisimman vähän.

Viime aikoina olen saanut työskennellä ravintola-alan verotarkastusten parissa. Ala on varsin valvottua muun muassa alkoholi- ja terveystarkastajien toimesta.

Ravintola-alalla jatkuvalla valvonnalla on ennaltaehkäisevä vaikutus.

Teemme verohallinnossa verotarkastuksia viranomaisyhteistyönä, jottei tämä harmaalle taloudelle herkkä toimialue muodostuisi verotuksellisesti ongelmaksi.

Hanakasta valvonnasta johtuen saamme välillä kunnolla kuraa niskaamme.

Toivon, että yritystoimintaa hankaloittavaksi tekijäksi koettu verotarkastus nähtäisiin kaikkien oikein toimivien suomalaisten yrittäjien ja veronmaksajien etuna – sillä välistä vetäjä vie pois kaikilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *